ХРИСТИЯНСКИ ТЕРОРИЗЪМ:СНИМКИ In Pictures - Norway attacks by timesbg
Christian fundamentalism and terrorism

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

неделя, 24 юли 2011 г.

Заподозреният за двойния атентат в Норвегия християнски фундаменталист призна вината си

Заподозреният за двойния атентат в Норвегия призна вината си

Автор: Световни агенции

Заподозреният 32-годишен мъж за двойния атентат в Норвегия от петък, при който загинаха 93 души, а други 7 са в критично състояние, призна вината си. Общо 97 души са ранени при двете атаки в Норвегия. Няколко души, сред които и турско момиче, се водят за безследно изчезнали.

Според полицейски източник, задържаният нападател твърди, че е действал самостоятелно по време на атаките. Полицията все още разследва нападенията, но засега няма друг заподозрян.

За кратко днес са били задържани няколко души по време на операция в Осло, предаде АФП. "Не са били открити експлозиви, а задържаните са освободени", се казва в изявлението на полицията. "Полицията не е открила нищо, което да свързва тези хора с терористичните актове". По-рано очевидци съобщиха, че полицаите са арестували шест души.

Задържаният е обвинен в извършване на терористични актове и трябва да се яви утре в съда, който ще реши дали ще остане в ареста. Както разказа адвокатът му, макар да признава фактите, Брайвик отказва да посочи мотивите за действията си, които според него били ужасни, но необходими, и щял да ги обясни утре пред съда.

Същевременно излизат нови разкрития за противоречивата личност на Брайвик. Франс прес съобщава, че в сайта за видеообмен You Tube е качено видео, изпълнено с омраза, съдържащо яростни изказвания срещу исляма, марксизма и многокултурния модел на обществото. Според норвежки медии, автор на видеото е именно Андерш Брайвик, предаде Франс прес.

Видеозаписът е с продължителност 12 минути. В него се редуват отдаване на почит и възхищение пред средновековните кръстоносци, антикомунистически текстове, яростни нападки срещу привържениците на исляма. Във видеото на фона на тези изказвания се виждат три различни снимки на Брайвик. Едната го показва готов да стреля с автомат.

Според всекидневника "Дагбладет", видеозаписът е резюме на манифест от 1500 страници, написан от нападателя. При разпита му в полицията Андерш е разказал за този манифест. Засега полицията не е потвърдила официално информацията.

ИТАР-ТАСС пояснява, че манифестът е бил озаглавен "Декларация за независимост на Европа през 2083 г." Той е бил качен в интернет преди атентатите, допълва Франс прес.

Бащата на мъжа, който бе обвинен за атаките в Норвегия, заяви, че е в шок и че е научил за участието на сина му по интернет, предаде Ройтерс. "Четях си вестниците онлайн и внезапно видях неговото име и снимка. Бях шокиран да науча за това. Все още не съм се възстановил", каза бащата на Андерш - Беринг Брайвик в интервю за норвежки ежедневник. Той живее във Франция и е пенсионер. Мъжът каза още, че не поддържа контакти със сина си от 1995 година.

Норвежките медии днес съобщават, че терористът се е сдобил с оръжието си по законен път, предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС. През септември 2010 г. Брайвик получава разрешение за покупка на самозареждаща се карабина "Ругер Мини-14". През януари 2011 г. подава заявление за разрешително за полуавтоматичен пистолет "Глок-17" и скоро го получава. Норвежката национална служба за сигурност засега не коментира лекотата, с която Брайвик е успял да се сдобие с необходимото оръжие.

бнр / Christian fundamentalism and terrorism

Няма коментари:

Публикуване на коментар