ХРИСТИЯНСКИ ТЕРОРИЗЪМ:СНИМКИ In Pictures - Norway attacks by timesbg
Christian fundamentalism and terrorism

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

понеделник, 25 юли 2011 г.

Брайвик: Имам съучастници, спасявах Европа от исляма!

Брайвик: Имам съучастници, спасявах Европа от исляма!

25.07.2011

Атентаторът не призна вината си

Съдът постанови той да бъде изолиран

Норвежки съдия постанови нападателят от Осло и Ютьоя да остане в ареста. По време на прослушването Андерш Брайвик е признал, че е извършил приписваните му деяния, но не е и вината си, съобщи съдия Ким Хегер след изслушването, което се състоя при закрити врата.

Също така Брейвик заяви, че е имал съучастници. По неговите думи „това са две групировки, които са част от терористичната мрежа, чийто член е и той”. По-рано Брейвик посочваше, че е действал самостоятелно.

32-годишният Брайвик ще остане изолиран в килия при строг режим ареста, без вестници и визити за 8 седмици. Решението беше обявено след приключване на първото съдебно изслушване по случая, продължило само 35 минути.

Норвежецът, който уби почти 100 души, заявил в съда, че искал чрез действията си да отправи силно послание, както и да нанесе удар на бъдещото поколение норвежки лейбъристи. В съда Андерш Брайвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.

Припомняме, че днес с минута мълчание норвежците почетоха паметта на загиналите при терористичните атаки в Осло и на остров Утьоя, при които загинаха над 90 души. В основния университет в норвежката столица се състоя траурна церемония, в която взеха участие крал Харалд V, членове на кралското семейство и премиерът Йенс Столтенберг.

Хиляди хора сведоха глави по време на минутата мълчание на площада пред университета, както и пред катедралата в Осло.

Към минутата мълчание се присъединиха и гражданите на съдените държави – Дания, Швеция, Финландия и Исландия.

"Това е национална трагедия", заяви Столтенберг. Хиляди хора поставиха цвета и запалени свещи близо до мястото на бомбената атака в петък.

Европейската комисия се присъедини към минутата мълчание в памет на жертвите на терористичните атаки в Норвегия. По време на обедния брифинг еврокомисар Мария Даманаки призова всички присъстващи да запазят минута мълчание, за да подчертаят съчувствието на ЕС за жертвите на двойната атака.

"Нека бъдем единни с Норвегия", каза Даманаки.

Редактор: Лили Георгиева, Десислава Ушатова

актуално / Christian fundamentalism and terrorism

Няма коментари:

Публикуване на коментар