ХРИСТИЯНСКИ ТЕРОРИЗЪМ:СНИМКИ In Pictures - Norway attacks by timesbg
Christian fundamentalism and terrorism

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

неделя, 24 юли 2011 г.

Християнският фундаменталист и терорист Брейвик сътрудничи на полицията и смята действията си за зверски, но необходими (ОБЗОР)

Брейвик сътрудничи на полицията и смята действията си за зверски, но необходими (ОБЗОР)

24 юли 2011

Осло. Заподозреният за двойното нападение в и край Осло, при което загинаха най-малко 92 души, е признал отговорността си, съобщи неговият адвокат.
Андерс Беринг Брейвик беше арестуван за убийството на 85 души на летен лагер на младежкото крило на управляващата лейбъристка партия на остров Утоя и на още седем души при взрив на кола-бомба край правителствени сгради в Осло.
„Той признава отговорността си”, каза адвокат Геир Липещад. По думите му, неговият клиент „смята действията си за зверски, но необходими”.
Брейвик е изразил пред своя правен защитник желание да обясни действията си пред съда в понеделник.
В събота стана известно, че лобиращата срещу исляма групировка „Да спрем ислямизацията на Европа” (SIOE) е отхвърлила преди няколко месеца молбата на Брейвик за членство. „Никакви съвети не сме му давали”, казва пред Ройтерс основателят й Андерс Граверс. Той отбелязва, че групировката дори е отказала да включи Брейвик в групата си във „Фейсбук”, заради принадлежността му към неонацистки движения.
Задържаният от полицията Брейвик е признал, че е открил стрелба срещу деца в младежкия лагер край Осло. Това съобщи говорителят на полицията в Норвегия Свейнунг Спунхейм на пресконференция, предавана от норвежките медии.
„Заподозреният призна, че е бил на остров Утоя и е стрелял”, каза Спунхейм. По думите му, престъпникът е разстрелвал в лагера беззащитни хора в продължение на половин час, докато не бил задържан от силите на реда.
Представителят на полицията отбелязва, че Брейвик сътрудничи на полицията, но е отказал да даде подробности около поведението и психичното състояние на задържания.
Норвежецът е писал в блогове, атакувайки мултикултурализма и Исляма. В интернет публикации с името на идентифицирания от норвежките медии като Андерс Беринг Брейвик се отправя критика към европейските политики за приобщаване на различни етнически групи. В тях се твърди, че значително малцинство от младите британски мюсюлмани подкрепят радикалния ислямски екстремизъм.
Междувременно стана ясно, че Брейвик е бил член на Прогресивната партия, която е втората по големина в парламента. Той е бил партиен член от 2004 до 2006 година, а в младежкото движение на партията е бил от 1997 до 2006/2007 година.
Прогресивната партия се обявява за по-строги ограничения на имиграцията, докато лявоцентристките политически сили подкрепят мултикултурализма.
Норвежката полиция описа основния заподозрян за двойния атентат в центъра на Осло и летен лагер в близост до града като християнски фундаменталист
Според говорител на силите на реда събраната от интернет информация показва, че задържаният 32-годишен мъж е християнски фундаменталист. В момента Брейвик, рус и синеок норвежец, който е изразявал десни и антимюсюлмански възгледи, е разпитван от властите.

иаф / Christian fundamentalism and terrorism

Няма коментари:

Публикуване на коментар