ХРИСТИЯНСКИ ТЕРОРИЗЪМ:СНИМКИ In Pictures - Norway attacks by timesbg
Christian fundamentalism and terrorism

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

вторник, 26 юли 2011 г.

Християнският фанатик Брайвик призовава за "кръстоносен поход" срещу "културния марксизъм" и мюсюлманите

Европол ще създаде работна група за неислямистките заплахи

25/07/2011

Специална работна група от водещи европейски експерти по борба с тероризма ще помага за разследването на неислямистките заплахи в скандинавските страни, заяви Европол.

(EurActiv, Euobserver, AП, Айриш Таимс, Острейлиън, TODAYonline, Би Би Си - 25/07/11; ФT, AП, Заман, Хюриет - 24/07/11; Б92, Уърлд Булетин - 23/07/11)
photo

96 души загинаха при атаките от петък (22 юли) в Осло. [Ройтерс]

Европол ще създаде работна група, която ще помага при разследването на неислямистките заплахи в скандинавските страни, според цитирано в медийни репортажи изявление на европейската правоприлагаща агенция от понеделник (25 юли), непосредствено след терористичните нападения в Норвегия тази седмица.

Групата първоначално ще включва над 50 висши експерти от Великобритания и редица други европейски страни, но ако е необходимо, може да бъде разширена в бъдеще, заявиха представители на базираната в Хага агенция.

Ръководителят на Европол Роб Уейнрайт подсказа, че идеята е възникнала в резултат на бомбения взрив в петък в централата на правителството в Осло и масовото убийство само два часа по-късно в летния младежки лагер на Партията на труда на о. Ютьоя, на около 50 км от столицата.

"Веднага щом това се случи, открихме оперативен център, за да свържем разследването с международната платформа на анализаторите за борба с тероризма," е казал той , цитиран от брюкселското издание "Euobserver".

"Много хора бяха изненадани. Ние наблюдаваме крайнодесните екстремисти в Европа от много години," добави Уейнрайт.

В неделя броят на жертвите на шокиращите нападения нарасна на 93. Най-малко 96 други са ранени след най-страшния случай на насилие, което Норвегия вижда от Втората световна война насам.

Андерш Беринг Брайвик, 32-годишен норвежец, за когото се смята, че е имал връзки с крайнодесни екстремистки групи, бе арестуван няколко часа след инцидентите в петък. Той призна, че е извършил и двете нападения, но отрича да носи наказателна отговорност за тях.

В "манифест" от 1 500 страници, озаглавен "2083: Европейска декларация за независимост", който бе публикуван в интернет заедно с други текстове, Брайвик казва, че за него въздушните нападения на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. са "наклонили везните", според АП.

Той критикува норвежкото правителство за участието му в кампанията с твърдението, че то погрешно е било насочено срещу "нашите сръбски братя, [които] искали да изкоренят исляма, като депортират албанските мюсюлмани обратно в Албания".

Настоявайки, че "ислямизацията на Европа" не може да бъде спряна с мирни средства, Брайвик призовава за "кръстоносен поход" срещу "културния марксизъм" и мюсюлманите.

Сръбският президент Борис Тадич, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и други балкански лидери се присъединиха към европейските и международни представители, като заклеймиха клането в Норвегия.

"От името на сръбския народ ви моля да приемете най-дълбоките ни съболезнования за трагедията, причинена от безсмислените бомбени нападения," писа Тадич в съболезнователно писмо до норвежкия премиер Йенс Столтенберг в събота.

Турското външно министерство публикува изявление същия ден, подчертавайки подкрепата на Анкара за северната страна.

"Искам да подчертая, че стоим заедно в солидарност с нашите приятели, народа на Норвегия и норвежкото правителство, в тези трудни времена," посочи Ердоган в отделно лично съобщение до своя норвежки колега, осъждайки също подобни терористични нападения, в които загиват невинни хора.

Абдулкадир Емин Йонен, заместник-председател по въпросите на външната политика в Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и председател на турската група в Парламентарната асамблея на ОССЕ, каза за SETimes, че турците са "шокирани от трагичните събития" в Норвегия.

"Турският народ стискаше палци от самото начало с надеждата, че зад нападенията в Норвегия не стои ислямска организация," каза за SETimes Айтекин Гелери, анализатор по въпросите на сигурността в Института за стратегическо мислене в Анкара.

Признавайки потенциалната заплаха от крайнодесните екстремистки групировки в Европа, Уейрайт отбеляза също, че заплахата от ислямистки тероризъм продължава да съществува на Стария континент.

"Заплахата от джихадистки тероризъм все още съществува," каза той. "Тя е все още реална и съществена заплаха, но, разбира се, същевременно трябва да следим и за другите възможни терористични дейности."

Кореспондентът на SETimes Алакбар Рауфоглу участва в написването на този репортаж.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

Christian fundamentalism and terrorism

Няма коментари:

Публикуване на коментар