ХРИСТИЯНСКИ ТЕРОРИЗЪМ:СНИМКИ In Pictures - Norway attacks by timesbg
Christian fundamentalism and terrorism

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

неделя, 24 юли 2011 г.

Норвежките сили за сигурност са подценили крайнодесния екстремизъм

Норвежките сили за сигурност са подценили крайнодесния екстремизъм

24 юли 2011

Стокхолм. Норвежките сили за сигурност, както и техните колеги в региона, са се концентрирали върху ислямистката заплаха и са пренебрегнали другите форми на екстремизъм, като крайнодясната например. Това заявиха шведски експерти след двойния атентат в Осло, предаде АФП.
В петък, след избухването на бомбата в правителствена сграда в норвежката столица, всички медии заподозряха, че става дума за акт, насочен срещу участието на Норвегия в операциите в Афганистан и Либия. Тази следа обаче бързо беше отхвърлена, след като потомствен норвежец беше арестуван за двете нападения.
Според Даниел Пул от шведската фондация „Експо” двойният атентат е пример за възникването на нова форма на тероризъм, която се подхранва от съпротивата срещу исляма. В същото време в началото на годината норвежките сили за сигурност са публикували доклад, според който крайната десница и крайната левица няма да представляват сериозна заплаха за норвежкото общество през 2011 година. В документа се казва, че ислямисткият екстремизъм е преди всичко пряката заплаха за Норвегия през текущата година.
Според шведския експерт Роберт Йорел от организацията „Екзит”, която помага на хора, които искат да напуснат националистически, расистки и неонацистки групи и движения, съсредоточаването на вниманието на силите на реда срещу ислямизма е благоприятствало крайнодесния екстремизъм. Именно това концентриране върху ислямската заплаха е оправдало идеята, че северните народи са заплашени от ислямистите, казва Йорел.

иаф / Christian fundamentalism and terrorism

Няма коментари:

Публикуване на коментар