ХРИСТИЯНСКИ ТЕРОРИЗЪМ:СНИМКИ In Pictures - Norway attacks by timesbg
Christian fundamentalism and terrorism

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

неделя, 24 юли 2011 г.

Християнският терорист Андерш Беринг Брайвик е бивш член на популистка антиимигрантска партия

Норвежкият атентатор признава фактите за атаките, но не поема вината © Reuters

Заподозреният за двойния атентат в Норвегия от петък 32-годишен норвежец признава фактите и за двете атаки, но не приема криминална вина. Андерш Беринг Брайвик трябва да се яви утре в съда, където се очаква да посочи мотивите за действията си. Междувременно полицията задържа още петима души във връзка с трагичните инциденти в Осло и Ютьоя.

"Той признава, че е извършил приписваните му факти", заяви адвокатът на Андерш Брайвик. "Клиентът ми признава, че онова, което е извършил е жестоко, но допълва, че то е било необходимо и че е трябвало да извърши до край тези действия", допълва адвокатът. Юристът добавя, че атентатите най-вероятно са били планирани от дълго време от клиента му.

Норвежецът твърди, че е действал сам, съобщи Ройтерс. Норвежката полиция обаче е задържала още няколко души във връзка с нападенията. Арестите са били извършени в Осло. Няма официално потвърждение на новината от страна на властите.

Адвокатът на Андерш Беринг Брайвик, заяви в телевизионно интервю, че клиентът му искал да атакува обществото, за да го промени, предаде Асошиейтед прес. Той искал промени в обществото и от негова гледна точка, трябвало да предизвика революция, заяви адвокатът Гейр Липестад по обществената телевизия. Той искал да атакува обществото, неговата структура, начина, по който функционира.

Брайвик ще бъде прегледан от полицейски лекар преди заседанието, което помолил да се проведе при закрити врата. Задържаният трябва да се яви утре в съда, който ще реши дали ще остане в ареста, докато продължава разследването. Брайвик отказва да посочи мотивите за действията си, щял да ги обясни утре пред съда.

Норвежките медии съобщават, че терористът се е сдобил с оръжието си по законен път, предаде ИТАР-ТАСС. За това той разказва в подробния дневник за подготовката за терористичния акт, съдържащ се в неговия манифест, публикуван в интернет само няколко часа преди трагедията.

През септември 2010 г. Брайвик получава разрешение за покупка на самозареждаща се карабина Ругер Мини-14. Като цел за използването й посочих "лов на елени", макар че много ми се искаше да напиша истината - "екзекуция на културните марксисти и мултикултуралистките предатели от категория А и Б", само за да видя реакцията, споделя Брайвик. Купуването на пистолет на законно основание беше малко по-сложно, но аз бях член на Пистолетния клуб на Осло в течение на няколко години, продължава той. През януари 2011 г. подава заявление за разрешително за поулуавтоматичен пистолет Глок-17 и скоро го получава. Норвежката национална служба за сигурност не коментира лекотата, с която Брайвик е успял да се сдобие с необходимото оръжие.

Бащата на норвежеца заяви, че е шокиран и научил за участието на сина си от вестниците, предаде Ройтерс. Мъжът е пенсионер, който живее във Франция и по думите му не поддържа контакт със сина си от 1995 г. Четях вестниците онлайн и внезапно видях името и снимката му в интернет. Изпаднах в шок и още не съм се съвзел, разказал бащата пред вестник "Верденс ганг".

Междувременно полицията бе принудена да се оправдава за бавната си реакция. Екипът на специалните части е пристигнал на острова около 90 минути, след като нападателят открил огън. Командосите били изпратени на острова повече от 90 минути след първите съобщения от летовници в къмпинг, че са чули стрелба отвъд езерото. Пътят с автомобил дотам им отнел около 20 минути, а след това екипът загубил 20 минути, докато намери лодка, обясни полицейски началник Спонхайм, който призна, че имало трудности с транспорта. Телевизионни кадри, заснети от хеликоптер, показващи въоръжения мъж да стреля във водата, засилиха впечатлението, че полицаите са се забавили. Те предпочели да пътуват с кола, понеже хеликоптерът им не бил в готовност.

До момента за Брайвик е известно, че е служил в армията и е бил член на столичен стрелкови клуб, благодарение на което владеел до съвършенство различни видове леко огнестрелно оръжие, в това число и автомат.

На негово име са регистрирани няколко фирми, като характерното е, че те са били закрити малко след като са били регистрирани. Специално внимание на полицията привлича една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти. Предполага се, че тази фирма може да е послужила като параван за достъп до различни химикали - например амониева селитра - която се използва като изкуствен тор, но може да се използва и за производството на взривни устройства. На 4 май той е купил 6 тона изкуствена тор.

В различни новинарски форуми, за които в Норвегия се изисква лична регистрация, са намерени коментари от името на Брейвик с възхвала на националистически идеи и критики срещу многокултурното общество.

Андерш Беринг Брайвик е бивш член на популистка антиимигрантска партия, който е помествал коментари в интернет срещу мултикултурализма и исляма. Коментари в сайтове, в които е влизано с името на Брайвик, критикуват европейските политики, насочени към приемане на културите на различни етнически групи, и твърдят, че значителен процент от младите британски мюсюлмани подкрепят агресивния радикален ислям. "Кога мултикултурализмът стана идеология, създадена да разруши европейската култура, традиции, идентичност и национални държави?", отбелязва коментар, публикуван на 2 февруари 2010 г. на дясноориентирания сайт www.document.no.

"Според две проучвания, 13 процента от младите британски мюсюлмани на възраст между 15 и 25 години подкрепят идеологията на Ал Кайда", твърди друг коментар от 16 февруари.

Според полицията обаче задържаният мъж се е описвал в профила си във Фейсбук като последовател на Християнската десница.

Брайвик е бил също така член на Партията на прогреса, която е втората по големина сила в парламента. Членувал е в партията от 2004 г. до 2006 г., а в младежкото й движение - от 1997 г. до 2006/2007 година. Партията на прогреса, която води в някои проучвания на общественото мнение, настоява за по-строги ограничения за имигрантите, докато лявоцентристкото правителство подкрепя мултикултурализма. Лидерът на Партията на прогреса Сив Йенсен подчерта, че Брейвик е напуснал организацията.

Брайвик също така е масон. Свободните зидари се събират в тайни братства в много части на света, припомня Ройтерс.

Общо 93 души бяха убити след двете кървави нападения в Норвегия. При стрелба срещу младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя край Осло загинаха 85 души. Това стана малко след като в петък бомба уби седем и рани 15 души в центъра на норвежката столица.

Полицията описа стрелеца като "християнин фундаменталист с крайно десни разбирания" и отлично боравещ с огнестрелно оръжие.

др / Christian fundamentalism and terrorism

Няма коментари:

Публикуване на коментар